Dunkelfolket
Dunkelfolket
Dunkelfolket er et nyskabende gade-/ parade- og masketeater som kan tilpasse sig alle situationer i byer og på landet, i skoven og på stranden. Dunkelfolket har eksisteret siden 1989, og de har siden deres fødsel af den nordjyske muld skabt latter, skræk, rædsel, og beundring for Kirsten Gitz´s smukke håndskårne træmasker.
Dunkelfolket fremtræder i sorte kostumer, som hver har deres eget særpræg og skævhed, og kostumerne er med til at fremhæve træmaskerne i hver deres særegne udformning. Dunkelfolket består af op til 35 trænede maskebærere af alle aldre, køn og fra alle samfundslag. Maskerne kommer til live på maskedansere, på store dukker og på styltegængere. De portrætterer forskellige sider af den menneskelige natur, og går i dialog med tilskuerne ansigt til ansigt i en gensidig skabende proces. Dunkelfolket bruger deres krop og maske som kommunikationsinstrument, og ingen ord er nødvendige for at opnå kontakten til tilskuerne, deres optræden er derfor baseret på de mest grundlæggende mellemmenneskelige kontaktformer, som kan forstås af børn og voksne af alle nationaliteter.
Dunkelfolket er en professionelt ledet masketeatergruppe med speciale i parade- og gadeteater. Dunkelfolket startede i 1989 og bærer de unikke træmasker fremstillet af kunstner Kirsten Gitz-Johansen. Hver enkelt maske anvendes til at portrættere forskellige sider af den menneskelige natur, og maskespillerne kontakter tilskuerne direkte på gaden, hvor der opstår mange chokerende, gruopvækkende, morsomme og vanvittige situationer.
Dunkelfolket stammer fra Aalborg. Her kender man de smukke træmasker og de sorte kostumer fra adskillige flotte parader i byens gader. Dunkelfolket går altid forrest i det internationale optog i Karneval i Aalborg. Desuden har Dunkelfolket igennem årene deltaget i mange festivaler både i Europa og det store udland, Italien, Singapore, Grønland, Irland, Ungarn, Frankrig mfl. I både 2018 og 2019 har de med stor succes deltaget i den Unesco beskyttede Internationale Maske Festival på Sardinien.
Dunkelfolket fik som de første Nordjysk Kulturpris i 2001. Begrundelsen for prisen var bla ”..for gruppens synlighed i det nordjyske landskab, dens originale kunstneriske udtryk og dens evne til at forene maskekunst, bevægelse, musik, lyd og aktion. Gruppen udstråler engagement i en vekselvirkning mellem det farlige, det pågående, det nænsomme og det sjove, alt sammen forenet i kampen imellem det gode og det onde.”
Tiden siden dengang er udnyttet fuldt ud med store forestillinger som Historien om en Moder, Hamlet, Røverbryllup, Snehvide og de 7 dværge, Uummat, Adagio og Mycelium